Dobrodošli na boljikarlovac.org !

Što je boljikarlovac.org?

boljikarlovac.org je internetska stranica koja otvara prostor za otvorenu i kontinuiranu javnu raspravu o proračunu i javnim financijama Grada Karlovca. Istovremeno, boljikarlovac.org je i platforma za e-demokraciju i e-participaciju, putem koje će građani i građanke Karlovca prvi puta imati priliku sudjelovati u javnom, transparentnom savjetovanju o gradskom proračunu.

Zašto boljikarlovac.org?

Zato što građani najbolje poznaju probleme, potrebe i potencijale sredine u kojoj žive te su stoga često i najkompetentniji da odrede priroritete djelovanja.

Zato što javne financije moraju biti - javne. I to ne samo u pasivnom smislu transparentnosti, već u aktivnom i demokratskom smislu javnog upravljanja javnim financijama. Aktivna participacija građana u nadzoru i odlučivanju o javnim financijama, pogotovo u kontekstu krize nezavisnih medija, jedina je garancija pravedne i učinkovite raspodjele zajedničkih sredstava.

Kako funkcionira boljikarlovac.org?

Ideje i prijedlozi građana i građanki prikupljaju se između 8. rujna i 8. listopada 2015. godine, dok istovremeno traje i glasanje za najpopularnije prijedloge. Sve što je potrebno da bi se uključili u raspravu jest prijaviti se u sutav putem e-mail adrese, Facebook ili Twitter profila. Detaljnije upute o korištenju sustava pročitajte ovdje.

Ideje se prikupljaju u 4 kategorije, a gradska uprava obavezala se očitovati o prihvaćanju ili odbijanju najpopularnijih prijedloga iz kategorija “Ideje za bolji grad” (3 prijedloga), “Ideje za bolji kvart” (16 prijedloga - po 1 sa područja svakog Mjesnog odbora) te kategorije “Ideje za uštede”(5 prijedloga).

Projekt "Participativno budetiranje: građani nadziru lokalni proračun" u svojim lokalnim zajednicama provode Zelena Istra iz Pule, Eko Pan iz Karlovca te IDEM i ja iz Malog Lošinja. Partner na projektu je i islandska udruga Citizens Foundation, dok su suradnici Institut za javne financije i GONG. Projekt traje dvije godine, a provodi se u suradnji s upravama gradova Pule, Karlovca i Malog Lošinja. Provedbu projekta, u trajanju od dvije godine, financira Europska unija putem programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“.

Detaljnije o projektu saznat ćete na glavnoj stranici projekta: http://pb.zelena-istra.hr